Продавець ООО «Восточный Торговый Альянс» розвиває свій бізнес на Prom.ua 14 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1501 відгук
«Восточный Торговый Альянс» — Кондитерское сырьё, украшения и инструментарий, печать съедобных фото.
+380 (95) 223-31-11
+380 (63) 465-31-11
+380 (97) 307-31-11
Додати відгук
Кошик

Етикет. Господиням На замітку

Етикет. Господиням На замітку
У цій статті поговоримо про правила сервірування столу, існуючих нормах поведінки під час прийому їжі та особливості використання різних предметів сервірування. Адже погодьтеся, коли володієш цією наукою, відчуваєш себе набагато впевненіше в будь-якій компанії, в будь-якій подорожі, в будь-якому ресторані. Хочемо уточнити, що стилів, шкіл і правил багато, якісь навіть суперечать один одному. Тут має місце фактор країни, заклади і традицій. Тому візьмемо один із стилів. Отже, приступимо.

Початок обіду.

Якщо Ви гість, і на столі немає карток з іменами, залишайтеся стояти, поки господар обіду не вкаже Вам ваше місце за столом.

Серветки.

Як тільки Ви сіли за стіл, покладіть серветку на коліна. Розгорнути серветку прийнято одним плавним рухом, струшуючи її для того, щоб розправити. Те, яким чином покласти серветку на коліна, залежить від розміру серветки. Можливо два варіанти: 1. Серветки великого розміру зазвичай сервірують на офіційних заходах, і в таких випадках прийнято розгортати серветку наполовину. 2. Серветки меншого розміру розгортають повністю, і вони цілком покривають коліна. Не заправляйте серветку за комір, між гудзиками сорочки або за ремінь пояса. Якщо подають блюдо, яке прийнято їсти руками, подивіться на господаря обіду — і зробіть так само, як він (можливо, він підверне серветку під підборіддям, або обвяжет її навколо шиї). Використання серветки. Під час обіду частіше використовуйте серветку, щоб промокнути губи, але не витирайте їх. Якщо на столі присутні і паперові серветки, припустимо витерти губи ними. Перед вживанням напоїв обов'язково промокніть губи, це особливо актуально для жінок, які користуються губною помадою. Кільця для серветок. Якщо стіл сервірований серветками в кільцях, після того, як Ви витягли серветку з кільця, покладіть його у верхньому лівому кутку від приладів. Після закінчення обіду візьмете серветку за центр, просуньте в кільце і покладіть його на стіл таким чином, щоб центр серветки дивився в центр столу. Якщо потрібно відлучитися з-за столу на короткий час, покладіть серветку зліва від тарілки. При цьому постарайтеся звернути серветку так, щоб сторона, якою Ви користувалися, була всередині. Як вчинити з серветкою після закінчення трапези? Коли прийом їжі закінчений:

  • Складіть серветку будь-яким зручним чином.
  • Якщо перед Вами на столі все ще стоїть тарілка, залишаючи стіл, покладіть серветку зліва від тарілки.
  • Якщо стіл перед Вами порожній, серветку потрібно покласти в центр столу, там, де стояла Ваша тарілка.
  • Кладіть серветку в згорнутому вигляді, щоб забруднені частини не були видні.
  • Якщо післяобідній кави сервірують за обіднім столом, серветку залиште на колінах.
 

Загальні правила

Сидіти за столом потрібно прямо, на комфортному відстані від столу, так, щоб руки, зігнуті в ліктях, перебували на одному рівні з ножами і виделками. Ніколи не ставте лікті на стіл! Якщо не знаєте, куди подіти руки — просто складіть їх на колінах. Якщо Вам вже подали страву, дочекайтеся, поки обслужать всіх гостей за столом, і тільки після цього беріть в руки прилади і починайте їсти. Виняток — якщо господар застілля запропонував Вам почати трапезу. Тоді можна братися за їжу, не чекаючи решти гостей. Як близько повинні стояти до Вас страви, щоб Ви могли самостійно до них дотягнутися? Тут все просто: допустимо дотягуватися до тих предметів, які знаходяться в безпосередній близькості від Вас, так, щоб Ви могли дістати їх витягнутою рукою, злегка відхилившись убік. Не перегибайтесь через сусіда, щоб дістати блюдо. Щоб отримати те, що знаходиться за межами Вашої досяжності, просто попросіть «Передайте, будь ласка...», і також не забувайте подякувати будь-якого, хто передасть Вам необхідний предмет. За правилами етикету, перед початком трапези кожен з присутніх повинен переконатися, що іншим гостям було запропоновано все, що могло знадобитися — масло, вода, сіль і перець, і т. д. Зупинимося на тому, як же правильно передавати їжу за столом.

  • За правилами їжу передають зліва направо, при цьому страва має рухатися тільки в одному напрямку.
  • Можливі два варіанти: або один з відвідувачів тримає блюдо, поки його сусід наповнює з нього свою тарілку, або обідаючий передає страву сусіду і той сам і тримає блюдо, і наповнює свою тарілку.
  • Важкі або незручні для утримання на вазі страви прийнято ставити на стіл при кожній передачі сусідові.
  • Супниці і інші предмети посуду з ручками прийнято передавати таким чином, щоб ручка дивилася по напрямку до гостя, приймає блюдо.

Якщо їжа подається на блюді і вимагає оброблення, при передачі такої страви навколо столу діє правило: кожен з відвідувачів тримає блюдо, поки його сусід праворуч накладає собі їжу з нього, використовуючи загальні прилади, які додаються до страви. Тут необхідно невелике пояснення. Всі столові прилади поділяються на індивідуальні (основні) і загальні (допоміжні). Індивідуальні прилади призначені для прийому страв, а спільні — для розкладання їх. Використання загальних приладів:

  • Загальні прилади розташовують праворуч від страви, для якого вони призначені.
  • Якщо до страви подається і вилка і ложка, існує правило: ложку кладуть справа від страви, щоб було зручно зачерпувати і піднімати їжу, а вилку — зліва, щоб з її допомогою підтримувати їжу.
  • Загальні прилади необхідно повертати до загального блюда таким же чином, як вони були подані.
  • У разі, якщо ложка для накладання страви подавалася на окремій тарілці-підставці, після використання її необхідно покласти в загальне блюдо (таким чином підготувавши для використання наступним гостем).
  • Лезо обробного ножа прийнято направляти всередину страви, щоб уникнути порізів.

Їжте в спокійному темпі, по-перше, це сприяє кращому травленню, а, по-друге, цим Ви покажете хазяїна застілля, що хочете насолодитися їжею, і компанією. Швидке поглинання їжі — знак неповаги до господарів, що говорить про те, що Ви прийшли тільки поїсти, і Вам не цікаво суспільство присутніх. Під час їжі зберігайте рот закритим, і намагайтеся не видавати ніяких звуків — будь то стукіт приладів про тарілку або зуби, плямкання або прихлебывание супу. Якщо суп занадто гарячий, не дуйте на нього — просто почекайте, поки він трохи охолоне. Якщо у Вас в роті їжа — потрібно намагатися уникати розмови за будь-яку ціну, навіть якщо у Вас напоготові слушне зауваження! Спочатку прожуйте, проковтнути їжу, і вже тільки потім вступайте в діалог. Якщо Вам необхідно вийти в туалет, просто скажіть «Прошу вибачення, я відійду на хвилину». Якщо Вам необхідно відійти від столу у зв'язку з терміновим справою (дзвінок, повідомлення тощо), обов'язково вибачтесь перед присутніми, покажіть їм, що Ви з великим задоволенням залишилися б в їх компанії, але справи не терплять зволікань і Ви змушені відійти з-за столу. Адже Ви ж не хочете, щоб у гостей склалося враження, що Ви втомилися від суспільства!

Прилади

Як прийнято класти прилади, якщо Ви ще не закінчили їжу? Схрестіть на своїй тарілці ніж з виделкою. Якщо розміри тарілки дозволяють, краще скласти прилади таким чином, щоб зубчики вилки лежали на лезі ножа. При цьому ручка ножа повинна дивитися вправо, а ручка вилки — вліво. Це знак, що Ви ще не закінчили зі своїм стравою, тому Вашу тарілку не будуть змінювати. Зверніть увагу, що не прийнято класти прилади таким чином, щоб половина перебувала на тарілці, а половина на столі. Однак, c паличками для їжі це правило не діє.


Існує два усталених способу використання приладів — класичнийєвропейський (континентальний) і американський. Перший передбачає, що ніж і виделку тримають у руках протягом всієї трапези. Ніж не прийнято відкладати на тарілку, навіть якщо він тимчасово не потрібен. Американська манера використання приладів допускає можливість відкласти ніж на край тарілки, якщо він тимчасово не потрібен, тоді вилку можна взяти в праву руку і є тільки нею. При цьому ніж потрібно класти лезом всередину тарілки, рукоятку на її край. Страви, нарізати які немає необхідності — яєчня, омлет, макарони, овочі, пюре і так далі — припустимо є взятої в праву руку виделкою. У такому разі вилку можна навіть повернути зубцями вгору, а опуклою частиною вниз, як ложку, щоб було зручніше набирати їжу. При цьому можна допомагати собі шматочком хліба, який тримають у іншій руці. Їжу завжди ріжуть по напрямку до себе і так, щоб шматочків було не надто багато, а кожен з них можна було легко покласти в рот. Не прийнято нарізати відразу всю їжу на дрібні шматочки — робіть це поступово у міру потреби. Як завершити їжу. Кожен раз при зміні блюд, коли Ви закінчили з їжею, ніж і вилку (опуклістю вниз) кладуть на тарілку паралельно один одному, лезо ножа дивиться всередину. Ручки приладів спрямовані в правий нижній кут. Це знак офіціанту, що Ви закінчили їсти.

Пара слів про те, як завершити прийом рідкої їжі, яку їдять ложкою. Тут існує два варіанти — супові миски і супові тарілки. Якщо суп або десерт поданий у глибокій мисці або чашці, які стоять на спеціальній тарілці-підставці, прилад/прилади після їжі потрібно покласти на цю підставку. Якщо вона занадто мала, щоб вмістити прилади, залиште їх в мисці. Якщо суп поданий в суповій тарілці (досить широкою і щодо глибокій мисці), після їжі залиште ложку в цій тарілці.

Завжди хваліть кухаря!

Навіть якщо їжа була жахливою, знайдіть і скажіть що-небудь позитивне. Не треба брехати, наприклад, якщо м'ясо підгоріло, можна сказати: «Ну, соус був воістину чудовою». Приємно, коли обід завершується на позитивній ноті.

Їдальня сервіровка

Тепер докладніше зупинимося на правилах користування окремими їдальнями приладами. Які виделки, ножі та ложки використовувати за обідом? Кількість приладів за столом залежить від кількості змін страв, які будуть подані. Існує просте правило — при кожній зміні страв послідовно використовуються прилади, починаючи з найбільш близьких до тарілці.


Також Вам буде потрібно запам'ятати, що всі прилади, які розташовані зліва (а це завжди вилки), слід тримати у лівій руці. Праворуч розташовані ложки і ножі, які тримають в правій руці. Якщо Ви бачите, що на столі також є прилади для загальних блюд, розташовані ручкою вліво, то їх слід брати лівою рукою. Аналогічне правило використовують для приладів, розташованих ручкою вправо. Тепер докладніше опишемо, як користуватися тими чи іншими приладами. Як ми вже згадували вище, прийняті норми поведінки за столом розрізняються по різні боки Атлантики. Отже: Європа проти Америки. Континентальний стиль Припускає, що вилку слід тримати у лівій руці, зубцями вниз. Ніж тримають у правій руці, на рівні 3-5 см над тарілкою, при цьому вказівним пальцем потрібно притримувати тупий край леза.Американський стиль Вилку тримають таким же чином, як олівець, ручка її між великим, вказівним і середнім пальцями, а пальці притиснуті до долоні. Для зручності наколювання їжі вказівний палець витягує і притискають вздовж задньої поверхні рукоятки вилки як можна далі від зубців. При необхідності використовується ножа. Тримайте ніж у лівій руці на складених середньому, безіменному пальці і мізинці, вказівний палець — на тупому краю леза, а великий — на протилежній стороні рукоятки. Використання ножа та виделки краще, так як це дозволяє з більшою легкістю справлятися з їжею. На офіційних обідах два прилади використовуються для закусок, салатів, основних страв, десертів і фруктів. Ніж ніколи не можна тримати олівець. Коли вилка використовується в парі з ножем або ложкою, його тримають у лівій руці майже таким же способом, як ніж, тобто її зубці спрямовані вниз. Ложку тримають у правій руці, таким же способом, як і виделку. Їжу треба їсти з бічної сторони ложки, її ніколи не підносять до рота під прямим кутом! Важливо! Ложку або виделку потрібно піднімати вгору і підносити до рота, а не нахиляти голову до їжі на них. Не жестикулируйте приладами.
 

Спеції і хліб

Окремо зупинимося на особливостях використання спецій і хліба, як найбільш поширених і общеупотребимых складових будь-якого застілля. Правила використання солі і перцю Пробуйте! Перед тим, як підсолити або поперчити страву, обов'язково спробуйте його. Передавайте сіль і перець разом. Завжди передавайте та сіль, перець разом, навіть якщо Вас попросили про щось одне. Відкриті сільнички. Деякі господарі воліють відкриті сільнички, і вони знаходять все більше застосування в сервіровці столу, часто замінюючи звичні сільнички з дірочками.

  • Якщо у відкритій сільниці немає ложечки, використовуйте кінчик чистого ножа, щоб взяти сіль.
  • Якщо відкрита солонка призначена тільки для Вас, можете брати сіль на кінчику ножа, так і просто дрібкою — пальцями.
  • Якщо відкрита солонка загальна для всіх гостей, ніколи не беріть сіль з неї руками, або брудним ножем.
  • Взяту з сільниці сіль прийнято класти на тарілку для хліба, або на край будь-якої іншої тарілки, що стоїть перед Вами.

  Як правильно поводитися з хлібом і маслом Зазвичай хліб на столі сервірують в кошику, загальної для всіх гостей за столом.

  • Якщо хлібна кошик коштує на столі перед Вами, не соромтеся — візьміть її і запропонуйте хліб сусідові справа.
  • Якщо булка хліба не нарізана, відріжте кілька шматочків, запропонуйте їх сусідові зліва, а інший хліб разом з кошиком передайте сусідові справа.
  • Не чіпайте хліб голими руками. Використовуйте серветку, яка викладена під булкою хліба в кошику, щоб утримувати булку, поки Ви нарізати хліб.
  • Хліб і масло прийнято класти на тарілку для масла, вона знаходиться зліва від Вас. Правильно робити так: відріжте або відламайте шматочок хліба такого розміру, щоб Ви могли з'їсти його за один укус, намажте на нього трохи олії і їжте.
  • Не прийнято намазувати масло на великий шматок хліба, і потім відкушувати від нього.
  • Не прийнято тримати в одній руці шматок хліба, а в інший напій.
  • Ніколи не беріть останній шматок хліба, не запропонувавши його попередньо іншим обідають.
  • У деяких ресторанах хліб подають з оливковою олією. В такому випадку треба вмочати маленькі (на один укус) шматочки хліба в масло, і потім їсти їх.
  • Масло виробляється зазвичай прямокутної форми, тому ніж для масла має заокруглене лезо, щоб було зручно мазати масло, і зубчики на краю леза — щоб наколювати на них масло для перенесення його на тарілку.

Правила сервіровки стола Незалежно від того, організуєте формальний обід чи дружню зустріч, основні правила сервірування столу залишаються незмінними. Постарайтеся забезпечити кожному гостю максимально можливий простір, яке дозволить розмір столу. Залишайте невеликі проміжки між посадочними місцями. Як ми вже писали, ножі та ложки завжди розташовуються праворуч, вилки — зліва. Формально, у кожного посадкового місця потрібно ставити десертні тарілки – навіть якщо їх не передбачається використовувати – на них можна просто покласти згорнуті серветки. Кількість столових приладів буде залежати від запланованого меню, але розташування залишиться тим же самим — вилки — ліворуч, ножі та ложки — праворуч. Розкладати прилади необхідно в порядку подачі страв — ближче всього до тарілці прилади для перших страв, і так далі — прилади для кожного наступного страви далі від тарілки (іноді зустрічається зворотний порядок). Десертні ложки та виделки на неформальних обідах можна покласти зверху від тарілки, або подати після того, як буде прибрано основне блюдо. Завжди сервіруйте для десертів і ложку і виделку. Для морозива подавайте стандартну чайну ложку, або чайну ложку з довгою ручкою. Сорбет, який може бути поданий між змінами страв, їдять чайною ложкою. На столі допускається до чотирьох бокалів одночасно: для червоного (великі) і білого (менше) вина, для ігристих вин (витягнутий вузький) та для води (невисокий широкий келих).


Правила подачі страв за обідом відрізняються в залежності від ступеня формальності заходи. Для формальних обідів діють наступні норми: їжу приносять окремо кожного присутнього за столом, при цьому офіціант підходить з стравами або напоями на вечерю ліворуч. Допустимо, щоб тарілки були наповнені їжею в кухні, а потім винесені і поставлені перед кожним з гостей за столом. На менш офіційних зустрічах господар розкладає страву по тарілках гостей, і потім вони передаються усім присутнім, або гості самі накладають їжу на тарілки і передають її сусідам у разі потреби. Як використовувати палички для їжі. Якщо Ви не впевнені у своїх навичках використання паличок для їжі, краще заздалегідь попрактикуватися в їх використанні будинку. Тримати палички потрібно паралельно один одному, в правій руці. Великий і вказівний пальці тримають і керують верхній паличкою. Середній палець спокійно лежить між паличками, і служить опорою для нижньої палички, яка залишається нерухомою. Верхня паличка рухається за рахунок великого і вказівного пальців, і використовується, щоб захопити їжу, піднести до рота. Коли Ви не використовуєте палички, покладіть їх праворуч від тарілки, найчастіше для паличок подається спеціальна підставка. Ніколи не використовуйте палички, щоб передати їжу кому б то не було, а також не користуйтеся паличками, щоб вказати на інших людей. І в ув'язненні нагадаємо, що в якості господаря застілля не прийнято починати прибирати зі столу, поки гості не пішли.

 

Додаткові правила і тонкощі столового етикету

  • Відмова від певної страви у разі алергії на вхідні в його склад продукти, або з-за обмежень у зв'язку з дієтою можливий, при цьому необхідно пояснити хазяїна застілля (але не всім присутнім гостям) причину відмови від страви.
  • Якщо у Вас застрягла їжа між зубів, не слід робити спроби дістати її за столом, навіть при наявності зубочисток. У разі, якщо Ви зовсім не можете терпіти дане незручність, необхідно вибачитися, покинути стіл, і витягнути застряглий їжу з зубів у туалетній кімнаті.
  • Губна помада. Залишати сліди губної помади на приладах і келихах — поганий тон, особливо не бажано це на ділових обідах. Якщо у Вас на губах помада, і з собою немає серветки, щоб видалити її зі особи, пройдіться до туалету, або візьміть серветку біля барної стійки, коли будете підходити до обіднього столу.
  • Курение. Несмотря на то, что в нашей стране курение в ресторанах запрещено, Вы можете оказаться в ресторанах с зонами для курящих в других странах, поэтому рассмотрим правила поведения за столом в этой ситуации. Итак, даже если Ваш стол расположен в зале для курящих, никогда не закуривайте между переменами блюд. Запах сигарет значительно влияет на вкусовые ощущения, причем не лучшим образом. Дождитесь окончания обеда, и только спросив разрешения у присутствующих, и убедившись, что никто не возражает, Вы можете закурить. Если кто-то возражает, удалитесь к барной стойке. І ніколи не використовуйте тарілки в якості попільнички.
  • За правилами етикету сумочки і дипломати не повинні перебувати на обідньому столі ні за яких обставин. Це ж правило справедливо для ключів, капелюхів, рукавичок, окулярів і футлярів для них, телефонів і пачок сигарет. Загалом, якщо предмет не є частиною обіду, він не повинен перебувати на столі.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner